Några av de litauiska deltagarna på forumet Några av de litauiska deltagarna på forumet

Detta år var träffen förlagt till Karlskrona, de litauiska deltagarna en grupp på nästan 60 personer anlände med färja från Klaipeda till Karlshamn den 7 september. Deras dag präglades av olika studiebesök i Karlshamn och Ronneby innan de anlände till Karlskrona bortåt eftermiddagen för inkvartering på hotell Scandic. Ungdomsdelen hade inkvartering på vandrarhem intill Litorina Folkhögskola som skulle vara deras mötesplats under helgen.

En del svenska deltagare anlände under fredagen och alla samlades i metodistkyrkans samlingslokal som var fylld till bristningsgränsen när kvällens gemensamma måltid serverades under det att vår Riksförenings ordf. Walla Carlsson hälsade alla välkomna tillsammans med Litauens ambassadör Eitvydas Bajarunas, som även skulle gästa Forumet under lördagen. Lördagen började med en invigning i metodistkyrkan, med invigningstal av Litauens ambassadör och hälsningsanföranden av borgmästaren i Karlskrona liksom de båda riksordförandena. Därefter begav sig en hel del till invigningen av kostutställningen i Vattenborgen där konst och böcker av Jurga Ivanauskaitė förevisades hela helgen. Jurgas mamma bjöd in till  fördjupning med film och föreläsning om sin berömda dotter.

Under eftermiddagen genomfördes seminarier i sociala frågor på Scandic hotell där Mia Jonsson från kvinnojouren var inbjuden och en stor grupp huvuddelen litauer begav sig ut på en rundtur längs kustvägen för olika ”strandhugg” bland småföretagare och turistmål. Ungdomarna hade sina aktiviteter på Litorina Folkhögskola under hela dagen. När alla var återsamlade började festkvällen på hotell Scandic, god mat, sång, musik och många diskussioner mellan de olika ländernas deltagare präglade kvällen. Söndagen präglades av diskussioner, egna strövtåg, kyrkbesök. Efter lunch avslutades Forum Litauen i Karlskrona.