Forum Växjö 2014

loading...
”FORUM LITAUEN” HAR HÅLLITS I VÄXJÖ. 

I fredags anlände förväntansfulla litauer från olika platser i Litauen till Sverige. De kom med färjan till Karlshamn, där de möttes upp för att besöka Ellenäs fruktodlingar, Lunnagårdens utsiktsplats, Bilkyrkogården i Ryd osv.

Lördagen inleddes med invigning av ”Forum Litauen” av Berit Swalander, v. ordförande i Kommunalfullmäktige i Växjö. Litauens ambassadör i Sverige Eitvydas Bajarknas talade om situationen i Litauen och berörde också det som pågår i Ukraina och hur det påverkar Litauen. Information gavs också om måndagsmötena som hölls för de Baltiska staterna innan frigörelsen. 

Jarl Branting och Pär Lindström talade över ämnet ”Relationer Sverige – Litauen under modern tid.” De berättade också om egna erfarenheter under alla år som de besökt Litauen. Dessa båda herrar har mycket kunskap att delge andra och de gör det på ett inspirerande sätt. 

Walla Carlsson tog vid då det gällde ”Det sociala arbetet – second handutvecklingen m.m.” Här fick Anna-Lena Nilsson berätta om sitt volontärarbete på Erikshjälpen i Växjö, Torbjörn Ek berättade om utvecklingen som Erikshjälpen är med i och då speciellt om ungdomar som har fått praktikarbeta på Erikshjälpen och vad det har fått betyda för dem inför framtiden i deras personliga liv. Karin Knutsson från ”Vänner emellan” berättade om hur de har satsat med att ha ett rum i deras secondhandaffär med nya linnevaror som är tillverkade i Litauen. Ett besök för alla gjordes på Erikshjälpen. 

Sedan begav sig alla iväg till ett besök på EKObacken, Östrabo, där vi togs om hand på ett gott sätt av föreståndaren Ingmar Carlsson som visade runt och bjöd på soppa och kaffe. 

På kvällen bjöds på musik med Johan och Alle, som spelade och sjöng av hjärtats lust och berättade om det projekt de är med igenom Vuxenskolan. God ärtsoppa, kräftor, surströmming och ostkaka inmundigas med god aptit. 

På söndagen var det så dags för framtidsplanering och därefter utfärd till Huseby för att se vad som finns där.

Tack Vuxenskolan för att ställde era lokaler till vårt förfogande.

För Svensk Litauiska Riksföreningen

Walla Carlsson