Mikael Persson berättar om en resa.

Hej Alla vänner,
Jag har varit i Litauen nu och bland annat fått träffa Rita och vännerna i Klaipeda, eftersom förberedelsen för träffen inte var den längsta så blev mötet inte så långt och omfattande som det borde, men vi diskuterade en del om nuläget där det fanns en önskan om en bättre och närmare relation med oss i Sverige, de flesta var intresserade av ett större engagemang och utbyte inom det kulturella. Jag tror att vi flesta var överens om att vi måste hitta nya verktyg för att kunna intensifiera vår relation men också för att kunna attrahera nya och gärna yngre medlemmar.
Jag hade under dagen mött en mycket trevlig och entusiastisk ung man vid namn Martynas Latanauskas. Rita, som jag tidigare hade haft kontakt med angående en idé om att med hjälp av en Svensk-Litauisk hemsida kunna exponera de båda ländernas behov och resurser då det gäller allt ifrån privata till näringslivet men också verksamheter inom det kulturella, sociala, kyrkliga och föreningarnas värld. Rita tyckte att Martynas var rätt person att engagera för detta projekt och jag vill nog hålla med, trots sina 25 år så är han mycket intresserad och målmedveten.
Det är mycket som vi vill och tror på då det gäller möjligheterna att kunna lyfta vår förening och relation upp på en helt annan och ny nivå men vi försöker nu ta ett steg i taget och hoppas att så många som möjligt vill vara med och bidra till en positiv förändring
Rita och vännerna kommer att tillsammans nästa möte prata om hur de olika föreningarna ute i landet kan närma sig varandra och den frågan måste också vi i Sverige ställa oss (tillsammans blir vi starkare och når längre), så vad väntar vi på ? Låt oss se vad som förenar oss innan vi ser på det som skiljer oss åt !!!!
Jag reagerade över en sak i historien över vår relation i föreningen, citat: "Föreningen grundades 1925. Verksamheten låg nere från 1940 till den 30 oktober 1990."
Vi måste förhindra att föreningen aldrig mer läggs ner oavsett vad som händer.
Jag har hört Putin ett flertal gånger uttala att den värsta olyckan i modern tid var att Sovjetunionen föll . Att i våra dagar höra Putin göra ett sådant uttalande utan att nämna alla dessa miljoner invånare som mördades under samma period , är både skamligt och skrämmande.  
Detta är inte politik utan en sanning som vi medborgare i Europa har att konfrontera och vi som är med i en förening som startade i början av förra århundrade har ett speciellt ansvar mot dessa initiativtagare men också mot kommande generationer.
Vår gemensamma målsättning måste vara att vi i denna förening binds tillsammans så att varken vapen av stål, politiker eller regimer kalla som is ska kunna bemästra och spräcka den relation som är så unik och värdefull för oss alla, nej låt oss hjälpas åt att öppna för en mångfald och gemenskap som istället fördjupar och förökar vår gemenskap.
 Detta kan inte våra politiker ordna för oss utan här vilar ansvaret på dig och mig.
Till slut pröva gärna tanken med en gemensam Hemsida på tre språk, engelska, litauiska och svenska .
 
Martynas har redan öppnat en Facebook sida   Sweden - Lithuanian society https://www.facebook.com/groups/333433876867370/   
Gå med i föreningen och kom med i gemenskapen 

Med vänlig hälsning Mikael Persson